Καταδικάζει η Αυστραλία την απάνθρωπη τιμωρία


Ιρανή ηθοποιός θα μαστιγωθεί
Να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των Ιρανών και των ξένων πολιτών» κάλεσε το Ιράν η κυβέρνηση της Αυστραλίας.....
καταδικάζοντας τη χώρα για την «ωμή και απάνθρωπη τιμωρία» που επέβαλε στην Ιρανή ηθοποιό ...
Μαρζιέχ Βαφαμέχρ
-φυλάκιση ενός έτους και 90 ραβδισμούς- γιατί έπαιξε σε μια αυστραλιανή συμπαραγωγή που αναφέρεται στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες στη χώρα της.

Η ηθοποιός είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, μετά τη συμμετοχή της στην ταινία «My Teheran for Sale» («Η Τεχεράνη μου πωλείται»), που επικρίθηκε έντονα από τους ιρανικούς συντηρητικούς κύκλους. Στα τέλη Ιουλίου είχε αφεθεί ελεύθερη, μετά την καταβολή προστίμου του οποίου το ύψος δεν έγινε γνωστό.

Η ταινία, μια αυστραλιανή συμπαραγωγή, με σκηνοθέτη τον Γκρανάζ Μουσαβί, παρουσιάζει την ιστορία μιας νεαρής ηθοποιού που ζει στην Τεχεράνη και της οποίας το θεατρικό έργο έχει απαγορευτεί από τις αρχές. Η ηθοποιός αναγκάζεται να ζει παράνομα προκειμένου να εκφράζεται.

Το φιλμ χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχτηκε από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αδελαΐδας.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η ταινία δεν είχε λάβει άδεια διανομής στο Ιράν, αλλά προβαλλόταν παράνομα.

Οι παραγωγοί Κέιτ Κρόζερ και Τζούλι Ράιαν εξέφρασαν τη λύπη τους για την «πρωτοφανή» καταδίκη ενώ σε αρκετές ιρανικές ταινίες έχουν κατά το παρελθόν υποδυθεί ρόλους γυναίκες ηθοποιοί που δεν φορούν χιτζάμ, την ισλαμική μαντίλα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...