Coffee break: Τελικά ο καφές κάνει καλό;



Τι λένε νέες έρευνες
 
Οι περισσότεροι είναι δύσκολο να σκεφτούμε πρωινό ξύπνημα που να μην συνοδεύεται από μια ωραία κούπα καφέ ή, ενόψει καλοκαιριού, την αντίστοιχη παγωμένη εκδοχή του. Επειδή, όμως, πολλά ακούγονται για το πόσο καφέ θα πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα....
και επειδή μάθαμε για μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Σουηδία σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έπιναν πέντε καφέδες και πάνω παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα με τη βοήθεια του διατροφολόγου Γιώργου Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk). Ιδού, λοιπόν, τι κερδίζεις και τι χάνεις ανάλογα με την ποσότητα καφέ που πίνεις:


Μία κούπα
Σε αυτή την ποσότητα, ο καφές μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ελληνική έρευνα που έγινε σε 485 άτομα ηλικίας 65 έως 100 χρονών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι έπιναν 1-2 κούπες καφέ καθημερινά  είχαν και τις πιο υγιείς αρτηρίες και πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στον καφέ, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που χαλαρώνει τα αρτηριακά τοιχώματα ενώ χαμηλώνει την πίεση. Επίσης μια κούπα καφέ μπορεί να δώσει ένα boost στο μυαλό: έρευνα του Bristol University έδειξε πως όσοι από τα 600 άτομα που πήραν μέρος είχαν πιει μια κούπα σκέτο καφέ πήγαν καλύτερα στα test νοημοσύνης.

Η άποψη του διατροφολόγου: Πριν αναφερθούμε στον καφέ ας πούμε πρώτα ότι οι έρευνες που αναφέρονται δεν εστιάζουν στην καφεΐνη αλλά στις γενικότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ ως τρόφιμο – ποτό. Φυσικά και μια κούπα καφέ μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην συνολική υγεία και επίσης να συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή.


Δύο κούπες
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, αυτή η ποσότητα καφέ  μπορεί να γίνει η ασπίδα προστασίας από την ύπουλη νόσο Alzheimer. Αν και τα πειράματα έγιναν σε ζώα, ισχυρίζονται ότι αυτή η δόση στον άνθρωπο μπορεί να αποτρέψει το «χτίσιμο» της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο η οποία συνδέεται με το απώλεια της μνήμης. Επίσης δύο κούπες καφέ, 30 λεπτά πριν την γυμναστική, μπορούν να ανεβάσουν τις επιδόσεις σου.

Η άποψη του διατροφολόγου: Σε ότι αφορά την άσκηση, ο καφές έχει μια διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα πράγμα το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην έντονη σύσπαση των μυών και, επομένως, πράγμα επιθυμητό κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Μην ξεχνάμε ότι για κάποια χρονική περίοδο  η καφεΐνη είχε θωρηθεί έως και αναβολικό. Επίσης να συμπληρώσουμε ότι η καφεΐνη φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό που αποκαλείται protein sparring, δηλαδή στην ικανότητα του σώματος να αντλήσει ενέργεια από οτιδήποτε άλλο εκτός πρωτεΐνης (λιπαρά οξέα, λιπώδη ιστό και φυσικά υδατάνθρακες) κάτι το οποίο θέλουμε να συμβαίνει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να μην καταβολίζουμε (καίμε) τους μυες. Σε ότι αφορά το Alzheimer΄s παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και για το Parkinson’s, χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση σε μεγάλο βαθμό ή αυτό που λέμε πληθώρα υποστηρικτικών ευρημάτων.


Τρεις κούπες
Έρευνα του American Journal of Cancer το 2008, έχει συνδέσει την κατανάλωση αυτής της ποσότητας με την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών ενώ για τους άντρες έχει βρεθεί πως μειώνεται κατά 40% η δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Η άποψη του διατροφολόγου: Σε γενικές γραμμές αν δούμε μία από τις μεγαλύτερες μετα-αναλύσεις επιδημιολογικών ερευνών σε σχέση με την κατανάλωση καφέ και των ποσοστών καρκίνου, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει ακριβής δόση καφέ στην όποια αναφέρονται. Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cancer Prevention το 2001 και συμπεριέλαβε έρευνες από το 1990 – 1999. Η μοναδική αρνητική σχέση βρέθηκε μεταξύ καρκίνου του παχέος εντέρου και κατανάλωση καφέ. Η συγκεκριμένη δράση φαίνεται να έχει να κάνει με μία πιθανή ιδιότητα του καφέ να μειώνει τα χολικά άλατα στο έντερο.


Τέσσερις κούπες
Με αυτή την ποσότητα λαμβάνεις τα μέγιστα οφέλη που προσφέρουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στον καφέ, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφανίσης καρκίνου γενικότερα καθώς, σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν την παραγωγή της ορμόνης των οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο. Έτσι φαίνεται πως προστατεύει κατά 39% από καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα ενώ άλλες έρευνες εκτιμούν ότι προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη αλλά του διαβήτη τύπου 2.

Η άποψη του διατροφολόγου: Σε ότι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι άτομα τα οποία καταναλώνουν καφέ για αρκετά χρονικό διάστημα και σε συχνότητα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2  (χωρίς όμως να έχει βρεθεί ή προταθεί ακόμη ο πιθανός μηχανισμός). Επίσης ορισμένες έρευνες δείχνουν μία βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη σε αυτούς που καταναλώνουν καφέ. Όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτός ο συσχετισμός έχει βρεθεί σε έρευνες όπου τα άτομα κατανάλωναν μη καφεινούχο καφέ άρα η ευεργετική δράση του μάλλον να κάνει περισσότερο με ουσίες που περιέχονται στον καφέ και όχι με την καφεΐνη αυτή κάθε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η παραπάνω επίδραση του καφέ μάλλον οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε χλωρογενικά οξέα.


Πέντε κούπες
Πρόσφατες έρευνες του National Cancer Center στο Τόκιο έδειξαν πως πίνοντας 5 κούπες μειώνεται κατά σε σημαντικό ποσοστό πιθανή ζημιά στο συκώτι και χρεώνει αυτό το θετικό χαρακτηριστικό στα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές.

Η άποψη του ειδικού: Μην ξεχνάμε ότι ο καφές περιέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και λιπαρών οξέων. Παρόλα αυτά, οι 5 κούπες ναι μεν μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη αυτών των ουσιών ,αλλά και στην υπερβολική δόση καφεΐνης, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ταχυκαρδία και νευρικότητα καθώς και σε υπερέκκριση των γαστρικών οξέων. Επομένως, δεν μπορούμε να δώσουμε ως γενική σύσταση σε όλους τους ανθρώπους να πίνουν 5 κούπες καφέ.

Tip: Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, θα πρέπει να τον καταναλώνουμε φρέσκο με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, ειδικά όταν πρόκειται για πάνω από 3 κούπες ημερησίως. Τον θέλουμε φρέσκο, διότι έτσι διατηρεί τα λιπαρά οξέα και τα αντιοξεδωτικά που περιέχει, τα οποία οξειδώνονται και καταστρέφονται όσο ο καφές μένει πάνω στις εστίες (π.χ. φίλτρου)
www.stylista.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...