Στην Ελλάδα έχουμε την κακιά συνήθεια να θεωρούμε σουφλέ τα διάφορα (πεντανόστιμα κατά τα άλλα) ψημένα ζυμαρικά στο φούρνο με τυρί και κρέμα γάλακτος. Όμως σουφλέ είναι μόνο εκείνο το αφράτο "μπαλονάκι" από γάλα, αλέυρι και διάφορα τυριά που λιώνει στο στόμα. Όχι ιδιαίτερα διαιτητικό, εξαιρετικά νόστιμο και λαχταριστό. Δες πως θα το ετοιμάσεις
Συστατικά
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
- 2 κρόκοι αυγού
- 80 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 80 γρ. γραβιέρα
- 80 γρ. έμενταλ
- 4 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι και πιπέρι (άσπρο ή μαύρο)
Τρόπος μαγειρέματος
1Βάλε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και πρόσθεσε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
2Άφησε λίγο το μείγμα να καβουρδιστεί και πρόσθεσε το γάλα
3Αλατοπιπέρωσε και κατέβασε το μείγμα από τη φωτιά. Τώρα έχεις μια βελούδινη μπεσαμέλ
4Πρόσθεσε τους κρόκους αυγών και τα τριμμένα τυριά (κρατώντας την παρμεζάνα για το ψήσιμο)
5Χτύπησε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και ανάμειξέ τα στη μπεσαμέλ (αφού έχει κρυώσει) απλά για να παραμείνει αφράτη
6Βουτύρωσε ένα ταψάκι ή ατομικά φορμάκια ρίξε το μείγμα και πασπάλισε με την παρμεζάνα
7Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια