Αν ξεκινήσατε νηστεία λόγω σαρακοστής η παρακάτω σαλάτα μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα κυρίως γεύμα αφού βασικό υλικό της είναι τα ζυμαρικά.
Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά (πένες, ριγκατόνι, κοχυλάκια, κ.λπ.).
1 φλιτζανάκι του καφέ κάπαρη
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
15 ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
10 αντσούγιες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
χυμός 1 λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο ζυμαρικά (πένες, ριγκατόνι, κοχυλάκια, κ.λπ.).
1 φλιτζανάκι του καφέ κάπαρη
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
15 ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
10 αντσούγιες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
χυμός 1 λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνετε τα ζυμαρικά μέσα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν και τα βράζετε για 15-20 περίπου λεπτά. Τα στραγγίζετε και βάζετε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση. Αφήνετε να τρέξει φρέσκο νερό. Περιμένετε να στραγγίξουν καλά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Ρίχνετε τις ελιές, την κάπαρη, τις αντσούγιες, τον μαϊντανό και τη λιαστή ντομάτα και ανακατεύετε. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το λεμόνι σε μπολ με πιρούνι, και περιχύνετε τα μακαρόνια. Προσθέτετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως ή την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, για να τη σερβίρετε κρύα.Ρίχνετε τα ζυμαρικά μέσα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα ανακατεύετε για να μην κολλήσουν και τα βράζετε για 15-20 περίπου λεπτά. Τα στραγγίζετε και βάζετε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση. Αφήνετε να τρέξει φρέσκο νερό. Περιμένετε να στραγγίξουν καλά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.