Λατρεμένη μου εγκυμοσύνη



Ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε καλά στην εγκυμοσύνη σας είναι να την απολαμβάνετε όσο μπορείτε. Αντί, λοιπόν, την ώρα που μια μικρή κοσμογονία συντελείται μέσα σας, να ασχολείστε μόνο με παραπανίσια κιλά, ζαλάδες και ναυτίες, δώστε έμφαση στα ευεργετήματα της εγκυμοσύνης. Τα σπουδαιότερα, τα παραθέτουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

Φυσικό λίφτινγκ, λαμπερά υπέροχα μαλλιά
Οι ορμόνες, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης, προκαλούν στον οργανισμό μια ολική επανάσταση χαρίζοντας μια απίστευτη έκρηξη ζωτικότητας και ψυχικής ευφορίας αλλά κι ένα φυσικό λίφτινγκ. Έτσι, χάρη στο ορμητικό ξεχείλισμα των οιστρογόνων και της ......

προγεστερόνης, το δέρμα σας γίνεται πιο απαλό, φωτεινό και λείο, τα μαλλιά σας πιο πυκνά και λαμπερά, το στήθος σας πιο πλούσιο και σέξι, ενώ οι καμπύλες σας θυμίζουν Μόνικα Μπελούτσι! Την ίδια ώρα, η προσωπικότητά σας γεμίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση καθώς γίνεστε το επίκεντρο του περιβάλλοντός σας, ενώ αλλάζει και ο τρόπος σκέψης σας προς το καλύτερο.
Εξάλλου, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα πάντα στο σώμα σας μεγαλώνουν πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως λόγω του αυξημένου επιπέδου των ορμονών. Το φαινόμενο αυτό περιλαμβάνει τα νύχια και τα μαλλιά σας. Τώρα χάνετε λιγότερα μαλλιά από ό,τι συνήθως που δείχνουν τόσο πυκνά και λαμπερά όσο και στα 12 σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νύχια, που δεν σπάνε εύκολα ακόμα κι αν ξεχάσετε να τους βάλετε βάση ή να κάνετε μανικιούρ.
Ζήτω η υγιεινή ζωή, για τώρα και για πάντα
Η εγκυμοσύνη σας δημιουργεί την ανάγκη να κόψετε τις κακές συνήθειες που είχατε υιοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι θετικές αλλαγές που υιοθετείτε όσον αφορά την υγεία σας είναι οι παρακάτω:
• Δεν γυρίζετε την πλάτη σε φρούτα, λαχανικά και σπιτικό φαγητό, καθώς η διατροφή της εγκύου δεν αποτελεί απλό ζήτημα γεύσης αλλά και μακροπρόθεσμης υγείας του παιδιού. Έτσι εκπαιδεύεστε στο καροτόζουμο και στο μπρόκολο σταματώντας να επαναπαύεσθε στα έτοιμα.
• Προστατεύοντας το μωρό που περιμένετε δεν ανάβετε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, αντίθετα κόβετε το κάπνισμα με το μαχαίρι.
• Δείχνετε εγκράτεια στο αλκοόλ καθώς έχετε ενημερωθεί πως το ένα ποτηράκι παραπάνω, μπορεί να είναι άκρως επιβαρυντικό, τόσο για σας όσο και για το μωρό σας.
• Ακόμα και αν λατρεύετε τον καφέ, προσπαθείτε να μειώσετε την καφεΐνη καθώς σε μεγάλες δόσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί ακόμα και κατάθλιψη.
Οι οξυμένες αισθήσεις σας, σας προστατεύουν
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που παράγονται όσο κρατάει η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν πιο ευάλωτες συναισθηματικά, αλλά συγχρόνως βελτιώνουν την αίσθηση της γεύσης σας και αυξάνουν την ευαισθησία της όσφρησής σας.
Το αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις νέες χαρές που μπορείτε να απολαύσετε, πως είστε σε θέση να αποφύγετε έγκαιρα τις επικίνδυνες ουσίες, όπως το χαλασμένο φαγητό ή τον καπνό του τσιγάρου.
Δεν σας παρεξηγούν οι άλλοι δίπλα σας
Η εγκυμοσύνη είναι η μόνη φάση της ζωής σας που σας επιτρέπει με διάφορες προφάσεις να αρνηθείτε να δείτε ανθρώπους, που κάτω από άλλες συνθήκες ούτε που θα είχατε το κουράγιο να αποφύγετε, όπως για παράδειγμα τα πεθερικά σας! Με τις ίδιες προφάσεις, μπορείτε να αφήσετε στη μέση μια βαρετή σύσκεψη αφού κανένας συνάδελφος ή εργοδότης στο γραφείο δεν θα σας παρεξηγήσει αν φύγετε ξαφνικά, προφασιζόμενη αδιαθεσία. Επίσης, στις ουρές που σχηματίζονται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ κανείς δεν θα σας δει με μισό μάτι, αν του πάρετε τη θέση. Το σίγουρο είναι πως πριν προλάβετε να αρθρώσετε λέξη, θα βρεθείτε με την προτροπή όλων στην πρώτη σειρά. Αφήστε που αν τύχει και ξεσπάσει οικογενειακό καβγαδάκι όπου τυχαίνει να φταίτε εσείς, με το που θα τα βρείτε σκούρα μπορείτε να το διακόψετε προφασιζόμενη πως ενοχλείται το μωρό - κάτι βέβαια που δεν θα είναι ολότελα ψέμα.
Δεν σας παίρνουν τη δουλειά μέσα απ' τα χέρια
Μέσα στις δύσκολες ημέρες της κρίσης και της αβεβαιότητας, είναι ανακουφιστικό να γνωρίζετε πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, όπως και για ένα χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού σας, ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας απολύσει. Επιπλέον, δικαιούσθε 17 εβδομάδες άδεια μητρότητας, διάστημα που χωρίζεται σε 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και εννέα βδομάδες μετά τον τοκετό. (άδεια λοχείας). Πέρα από αυτό, με το που γίνεσθε μαμά, χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές σας, δικαιούσθε μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα για τριάντα μήνες από τη λήξη της άδειας λοχείας ή μπορείτε να επιλέξετε μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους δώδεκα μήνες και μία ώρα για τους επόμενους έξι μήνες (άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού).

Οι ορμονικές μεταβολές χαρίζουν φευγάτα όνειρα

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε την ώρα που κοιμάστε με τον… Αλαντίν και το μωράκι σας, που ακόμα δεν έχει γεννηθεί, στις πιο υπέροχες χώρες της φαντασίας σας με ένα χτυποκάρδι όμως να σας τυραννάει από το άγχος μήπως και γλιστρήσετε από το ιπτάμενο χαλί. Όπως έχει διαπιστωθεί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες, επηρεασμένες από την τεράστια αλλαγή της ζωής τους, την ανασφάλεια και τις φοβίες τους μήπως και πάθει κάτι το μωρό, βλέπουν τα πιο περίεργα και ζωντανά όνειρα, που βέβαια ως καθρέφτης των συναισθημάτων μας αντικατοπτρίζουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Εννοείται πως στο πρώτο τρίμηνο, που ακόμα δεν έχετε καλά-καλά πιστέψει πως σε λίγο καιρό θα γίνετε μαμά, η ένταση των ονείρων δεν βρίσκεται στο φόρτε της. Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα περισσότερα όνειρα είναι επηρεασμένα από τη σχέση σας με τον σύντροφό σας αλλά και από τους φόβους σας για το αν θα τα καταφέρετε τελικά ως σούπερ... Μαίρη Παναγιωταρά παίρνοντας δέκα, τόσο στη σχέση με το μωρό σας όσο και με τον σύζυγό σας. Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αραίωση των σεξουαλικών επαφών σας ή η απόλυτη αποχή του σεξ από τη ζωή σας, δίνει την αφορμή για σεξουαλικά όνειρα γεμάτα ένταση.
Αποκτάτε νέες φίλες στα μαθήματα της μαίας
Η εγκυμοσύνη γίνεται συνήθως αιτία για να επανέλθουν στη ζωή σας φίλες από το παρελθόν που θέλουν να μάθουν νέα σας, τώρα που είσαστε σε αυτή την ευτυχισμένη φάση. Την ίδια ώρα, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να συναντάτε πιο εύκολα πλέον τις κολλητές σας απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους για ώρες. Παράλληλα, έχετε την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες κατά τη διάρκεια των προγεννητικών εβδομαδιαίων μαθημάτων με τη μαία. Τα μαθήματα, που περιλαμβάνουν ασκήσεις και αναπνοές για την ώρα των πόνων του τοκετού, γίνονται για τρεις βδομάδες από το τέλος του έβδομου μήνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή στο ιατρείο του γυναικολόγου σας. Είναι οι στιγμές όπου μαζί με άλλες εγκυμονούσες μαθαίνετε όσα συμβαίνουν στο σώμα σας, όσα θα εξελιχθούν στον τοκετό, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της λοχείας. Τα κοινά συναισθήματα και ενδιαφέροντα δίνουν την αφορμή για νέες φιλίες που ακόμα κι αν δεν κρατήσουν μια ζωή, χαρίζουν ευχάριστες στιγμές άπειρων γυναικείων εκμυστηρεύσεων - η καλύτερη μορφή εκτόνωσης των φόβων σας και των ανασφαλειών σας.
Έχετε χρόνο για... γυμναστική
Αν ψάχνατε μια ζωή να βρείτε χρόνο για γυμναστική με μηδέν αποτέλεσμα, καθώς σκορπιζόσασταν για τον επιούσιο στους τέσσερις ανέμους, η εγκυμοσύνη σας δίνει τη μοναδική ευκαιρία για να γυμναστείτε, εφόσον βέβαια έχετε πάρει το πράσινο φως από τον γυναικολόγο σας. Είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε το φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της κύησης, να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ευεξία, να διασκεδάσετε, να εκτονωθείτε, να αυξηθούν τα επίπεδα αντοχής σας, να απαλλαγείτε από ενοχλητικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα και βέβαια να γεννήσετε ευκολότερα, γρηγορότερα και χωρίς πιθανές επιπλοκές. Να θυμάστε πως μισή ώρα άσκηση κάθε δυο τρεις μέρες είναι αρκετή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη γυμναστική προσφέρεται με το περπάτημα που γυμνάζει όλο το σώμα, όπως και με τις ασκήσεις εδάφους σε προγράμματα που πολλά γυμναστήρια έχουν προνοήσει για τις μέλλουσες μαμάδες. Μπορείτε επίσης να κάνετε γιόγκα καθώς συνδυάζει την άσκηση με τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και συγκέντρωσης.
Δεν έχετε έντονα συμπτώματα στην περίοδο
Μετά την εγκυμοσύνη ο κύκλος της περιόδου σας αργά ή γρήγορα επανέρχεται. Εδώ είναι και τα καλά νέα: οι πόνοι της περιόδου είναι κατά πολύ μειωμένοι, το ίδιο και η ροή του αίματος όπως και η διάρκειά του, για παράδειγμα αν πριν τον τοκετό τα έμμηνά σας κρατούσαν πέντε μέρες, μετά τη γέννα θα δείτε πως θα συμπληρώνουν απλώς το τριήμερο. Όλες αυτές οι θετικές αλλαγές συμβαίνουν γιατί ο τράχηλος ,μετά τη διαστολή κατά τη διάρκεια του τοκετού, γίνεται πιο χαλαρός κι έτσι όταν επανέρχεται η περίοδος το αίμα αποβάλλεται πιο εύκολα, χωρίς έντονες συστολές, άρα και χωρίς έντονους πόνους. Υποστηρίζεται επίσης πως ο τοκετός εξουδετερώνει μερικές ορμόνες, τις προσταγλανδίνες που ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες τους (άμεση επικοινωνία με το έμβρυο κατά τον τοκετό) αποβάλλουν και τους πόνους της περιόδου.

Κάνετε επιτέλους τις ιατρικές σας εξετάσεις
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταλαβαίνετε πως δεν μπορείτε να αμελήσετε ούτε μία από τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια της ζωής σας ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος την αναβάλατε για μήνες, για να μην την κάνετε τελικά καθόλου. Αυτού του είδους όμως οι επιπολαιότητες όταν περιμένετε το πιο αγαπημένο πλασματάκι της ζωής σας παίρνουν τέλος. Σε αυτή την περίπτωση ο τακτικός έλεγχος της υγείας σας, αν υιοθετηθεί σαν νέα και πιο υπεύθυνη στάση ζωής και στο μέλλον, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που θα σας έχει χαρίσει η εγκυμοσύνη, εκτός βέβαια από το μωρό σας.
Το σεξ είναι υπέροχο
Με μια κοιλίτσα που συνέχεια μεγαλώνει, το σεξ μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον που για πολλά ζευγάρια αποτελεί ακόμα και στην εποχή μας ζήτημα ταμπού. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, γίνεται καλύτερο και πιο απολαυστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σημείο που να μπορεί να νιώσει οργασμό ακόμα και μια γυναίκα που ποτέ πριν δεν τον είχε βιώσει! Οι πιθανότητες της μεγάλης απόλαυσης μεγαλώνουν κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς σε εκείνο το χρονικό διάστημα υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή του κόλπου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τη διάρκεια του έρωτα και περισσότερες πιθανότητες για οργασμό. Την ίδια ώρα οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, καθώς και τα ανδρόγονα (οι ανδρικές ορμόνες που παράγονται από τα αρσενικά και τα θηλυκά έμβρυα) κατακλύζουν τον οργανισμό ανεβάζοντας τη λίμπιντο στα ύψη. Να σημειώσουμε πως η εγκυμοσύνη, στην περίπτωση που οι μελλοντικοί μπαμπάδες δεν αγχώνονται με το σκεπτικό πως το σεξ μπορεί να βλάψει την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, αποτελεί επίσης αφορμή για ανακάλυψη νέων σεξουαλικών παιχνιδιών και στάσεων, ενώ το γεγονός πως δεν χρειάζεται αντισύλληψη απελευθερώνει το ζευγάρι.

….επιπλέον!
• Τέλος η εμμονή με τη ζυγαριά
Είναι απίθανο! Δεν χρειάζεται να μετράτε τις μπουκιές σας ή να σπεύδετε αγχωμένη να φορέσετε το στενό σας τζιν για να διαπιστώσετε αν κουμπώνει. Καταχωνιάστε το στο πιο ψηλό σημείο του σπιτιού σας, αγοράστε από το περίπτερο την αγαπημένη σας σοκολάτα-φάρμακο για να σας ανέβει η διάθεση και φάτε μισό κιλό παγωτό για να δώσετε στο μωρό σας το ασβέστιο που έχει τόσο ανάγκη (και οι δικαιολογίες δεν έχουν τέλος…).
• Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε
Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός σας, το πιο τέλειο εργοστάσιο παραγωγής της νέας ζωούλας, δουλεύει στο φουλ όλο αυτό το καιρό προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες του υποχρεώσεις και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες: το σώμα σας καταπονείται λόγω της αύξησης της ποσότητας του νερού στον οργανισμό κατά 50%, του όγκου του αίματος κατά 40% , των επιπλέον κιλών που κουβαλάτε, ενώ το μωρό σας «κλέβει» το σίδηρό σας και σας προκαλεί μια ελαφρά αναιμία. Ε! Θέλετε κι άλλες δικαιολογίες για να μην σηκωθείτε σήμερα από το κρεβάτι;
• Είστε και νιώθετε VIP
Μόνο κόκκινο χαλί δεν σας στρώνουν απ’ όπου περνάτε. Όλοι σπεύδουν να σας ανοίξουν την πόρτα και σας χαμογελούν με ειλικρίνεια και ζεστασιά. Τόσο ευγενικούς και πρόθυμους ανθρώπους γύρω σας θα ξαναδείτε μόνο την επόμενη φορά που θα μείνετε έγκυος. Εκμεταλλευτείτε το!

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη.
paidi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...