Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς, εδώ που τα λέμε.
Και αυτό που συνέβη είναι το εξής: με τόση παρενόχληση (ή, σκληρό φλερτ, αν θέλετε) που δέχεται καθημερινά το γυναικείο φύλο έμαθε, αντί να πληγώνεται/ ενοχλείται/ τρομάζει/ θυμώνει και άλλα αρνητικά, απλώς να την αγνοεί.
Μια μελέτη, μάλιστα, του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε πως για τους άνδρες είναι πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση όταν τους συμβαίνει. Μελετώντας 6.000 ανθρώπους που εργάζονταν στον στρατό διαπίστωσαν πως το 50% των γυναικών και το 20% των ανδρών υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης τη χρονιά που πέρασε. Και με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση εννοούμε από ανάρμοστα αστεία μέχρι αγγίγματα.
Και επειδή οι γυναίκες είναι συνηθισμένες στο συμβάν έχοντας βρεθεί σε παρόμοια δυσμενή θέση αμέτρητες φορές σε όλη τους τη ζωή και είναι πιο άνετες στο να το αντιμετωπίσουν κάθε φορά που τους (ξανα)συμβαίνει και το βρίσκουν, απλώς, ενοχλητικό. Σύμφωνα με τους επικεφαλής ερευνητές αυτό το εφέ είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν βρίσκεται εκτεθειμένο σε έναν ιό.
Αυτό στο οποίο, κυρίως, εστίασε η έρευνα ήταν η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τρομακτικό και στο ενοχλητικό, όσον αφορά στη σεξουαλική προσέγγιση αλλά και η ψυχολογική κατάσταση του «θύματος» σε κάθε περίπτωση. Και, το εντυπωσιακό, είναι πως οι γυναίκες λίγο ενδιαφέρονται για αυτό που τους συμβαίνει ενώ οι άνδρες δεν έχουν ιδέα πως να το διαχειριστούν και νιώθουν πολύ περισσότερο άβολα και τρομαγμένοι. Φανταστική διαπίστωση για το «ισχυρό», κατά τα άλλα, φύλο.
Η έρευνα αυτή δεν κατέληξε, φυσικά, στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες δε νοιάζονται αλλά, απλώς, πως έχουν αναπτύξει τέτοιες άμυνες ώστε να μπορούν να το αντιμετωπίσουν χωρίς να καταστρέφεται η διάθεση και η ζωή τους ανά πάσα στιγμή τους συμβεί. Σκεφτείτε να ταραζόμασταν κάθε φορά που κάποιος στο δρόμο μας φώναζε «τι μωρό είσαι εσύ». Θα είχαμε πάει όλες μαζί σε κάποια ψυχιατρική κλινική από το στρες!
Κείμενο: Μυρόεσσα Μεταξά