Τι συμβαίνει με το γάλα; Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν το μέλι; Δεν πρέπει να τρώνε πολλά αυγά; Κάθε πότε μπορούν να φάνε ένα γλυκό;
Τι συμβαίνει με το γάλα; Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν το μέλι; Δεν πρέπει να τρώνε πολλά αυγά; Κάθε πότε μπορούν να φάνε ένα γλυκό; Λύσε την απορία σου και μάθε την πραγματική αλήθεια για όλα...
Η διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας εξηγεί ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες είναι οι αλήθειες της παιδικής διατροφής.
Η διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας εξηγεί ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες είναι οι αλήθειες της παιδικής διατροφής.
1. Το γάλα θεωρείται το σημαντικότερο τρόφιμο για τα βρέφη
Αλήθεια: Το γάλα είναι το σημαντικότερο τρόφιμο που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας. Ωστόσο, μη ξεχνάτε ότι και το νερό είναι εξίσου σημαντικό.
Ροφήματα τα οποία περιέχουν ζάχαρη όπως το γάλα με γεύση φράουλας - σοκολάτας - μπανάνας, αναψυκτικά, φρουτοποτά, μπορεί να είναι βλαβερά για τα δόντια. Αν θέλετε μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας χυμό χωρίς ζάχαρη. Για τα βρέφη συστήνεται να αραιώνεται ο χυμός: 1 χυμό προς 10 νερό και για τα παιδιά από ενός χρονών και άνω: 1 χυμό προς 5 νερό.
2. Τα αναψυκτικά συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας
Μύθος: Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει το σωματικό βάρος. Μάλιστα, έχει αναφερθεί αύξηση της πιθανότητας κατά 60% να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο. Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι μόνο το 5% αυτής της αύξησης μπορεί να αποδοθεί στα σακχαρούχα ροφήματα, και αυτό χωρίς να διαπιστώνεται σαφής σχέση αιτίας – αποτελέσματος.
Όποτε ποια είναι η αλήθεια; Πιθανώς, πίνοντας περισσότερα αναψυκτικά μειώνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, ή επειδή τα παιδιά λαμβάνουν τόση ζάχαρη σε υγρή μορφή προσλαμβάνουν επιπλέον ενέργεια χωρίς να χορταίνουν, οπότε εξακολουθούν να τρώνε και τελικά παχαίνουν. Είναι αυτός ο λόγος που αυξάνονται τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους διεθνώς και στη χώρα μας, ή μήπως είναι η μείωση της σωματικής δραστηριότητας; Λεπτομερείς μελέτες των διατροφικών συνηθειών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για την παιδική παχυσαρκία ευθύνεται κυρίως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, διάφορες έρευνες δείχνουν ότι τα αποτελεσματικότερα μέτρα κατά της παχυσαρκίας είναι η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα και η μείωση των ωρών τηλεόρασης.
Διάβασε περισσότερα στο TLIFE