Οικογενειακές διακοπές στον πλανήτη happy



Χαλαρές διακοπές με τα παιδιά; Don’t worry, be happy! Αποφασίστε το, αρκεί να τηρήσετε δύο προϋποθέσεις: ελεύθερο πρόγραμμα και ήρεμους ρυθμούς.
«Δεν θα έρθει το καλοκαίρι να πάμε διακοπές;» λέγατε εσείς με νόημα όταν ακόμα έξω έπεφτε χιονόνερο! «Θεέ μου, τι ξάπλες και τι βουτιές έχουμε να κάνουμε… μιλάμε για την απόλυτη τεμπελιά!»
ονειρευόταν το μικρό σας όταν έπηζε στο διάβασμα. «Δεν προλαβαίνω να σε μάθω τώρα τάβλι, θα το κάνω το καλοκαίρι!» παρηγορούσε ο σύζυγός σας τον μεγάλο σας γιο για το χρόνο που δεν έβρισκε να του διαθέσει...
Φαίνεται ότι η οικογενειακή καραμέλα όλου του χειμώνα ήταν για σας μια λέξη: «Διακοπές!» και να που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα.
Όλο το νησί ένα βότσαλο στα πόδια σου!
Σε εκείνα τα οικογενειακά πηγαδάκια με διαχρονικό θέμα συζήτησης «πού θα πάμε φέτος διακοπές», η υδρόγειος σφαίρα έχει συχνά τον πρώτο λόγο. Της δίνεις μια με δύναμη και, όταν σταματάει, σου υποδεικνύει πού θα μπορούσες να ταξιδέψεις το καλοκαίρι. «Μαδαγασκάρη!» για παράδειγμα. Η οικογένεια παίρνει βαθιές ανάσες. Καλή η Μαδαγασκάρη, αλλά μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά το ωραιότερο ξέδωμα είναι οι διακοπές σε μέρη με ατέλειωτες παραλίες, απέραντες αμμουδιές, ρηχά νερά και ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με θαλασσινά, χωριάτικες σαλάτες, στη διαπασών ring tones και τραγούδια του στιλ «Όλο το νησί ένα βότσαλο στα πόδια σου». Ακόμα κι αν είσαι της… Λυρικής ή συχνάζεις μόνο στο Μέγαρο Μουσικής και κάτω από άλλες συνθήκες τέτοιου είδους σουξέ σου χαλάνε τη διάθεση, στις διακοπές δεν χάνεις ευκαιρία να τα σιγοτραγουδάς!
Τα φορτώσαμε όλα;
Το μεγαλύτερο άγχος που περνάμε συνήθως όταν ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές είναι την ώρα που κλείνουμε τις βαλίτσες μας.
• Πρώτον, γιατί η βαλίτσα δεν χωράει δυστυχώς όλο το βιος μας και έτσι σπάνια κλείνει, κυρίως όταν προεξέχουν τα βατραχοπέδιλα των παιδιών.
• Δεύτερον, γιατί συνειδητοποιούμε πως έχουμε πάρει μαζί μας τα πιο εντυπωσιακά πλην όχι ιδιαίτερα βολικά ρούχα.
• Τρίτον, γιατί τελικά έχουν μαζευτεί γύρω μας απίστευτα πολλά μπαγκάζια για φόρτωμα, που σημαίνει πως το αυτοκίνητο θα θυμίζει ξαφνικά φορτηγάκι με καρπούζια…
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί, για να μας γλιτώσουν από το χάος, προτείνουν: Πάρτε ελάχιστα ρούχα, από αυτά που πλένονται στο χέρι και δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Σορτς, μαγιό, μακό μπλουζάκια, παντελόνι, ένα φουστανάκι και ένα φουτεράκι για το βράδυ. Από εκεί και πέρα αντηλιακά, φαρμακείο, αντικουνουπικά, ψάθινα καπελάκια, σωσίβια, μπάλες, φακούς για τις βραδινές εξερευνήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια για οικογενειακές αναμετρήσεις στο ταβερνάκι και βιβλία. Επίσης μια ομπρέλα για τη θάλασσα, στην περίπτωση που δεν θέλετε να την αγοράσετε τρεις φορές πιο ακριβή από το νησί των διακοπών σας.
«Έλα πιο κοντά»
Οι οικογενειακές διακοπές, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, χαρίζουν συναισθήματα ασφάλειας και πληρότητας στα παντρεμένα ζευγάρια, που κοντά στα παιδιά τους επιστρέφουν ανέμελα στη δική τους παιδική ηλικία. Με ένα κλείσιμο ματιού το ζευγάρι, συζητώντας για τις πραγματικές του ανάγκες, μπορεί να βρει τον τρόπο να έρθει πιο κοντά, να χαλαρώσει και να επικοινωνήσει προσπερνώντας την καθημερινή ρουτίνα. Το παν είναι να υπάρχει καλό κλίμα και θετική διάθεση. Ακόμα και λίγη γκρίνια κατά τη διάρκεια των διακοπών, κάποιοι εκνευρισμοί ή μικροτσακωμοί μετά την ένταση ενός δύσκολου χειμώνα, δεν αξίζει να μας χαλάνε τη καρδιά. Το «δίνω τόπο στην οργή» άλλωστε χρειάζεται να είναι το σλόγκαν των οικογενειακών διακοπών, ώστε αργότερα και τα παιδιά να θυμούνται νοσταλγικά και με τρυφερότητα τα καλοκαίρια που περνούσαν μαζί σας. Επιπλέον, θυμηθείτε πως το πνεύμα είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των διακοπών, που σημαίνει πως μπορεί ένα πρόβλημα που σας ταλανίζει όλο το χειμώνα, ως διά μαγείας να βρει τη λύση του εκεί που περπατάτε ανέμελα στην ακροθαλασσιά ή κολυμπάτε σε πλήρη χαλάρωση. Γιατί χαλαρώνοντας δίνουμε μια ευκαιρία στο νου και στο σώμα μας να εναρμονιστούν καλύτερα.
Στην παραλία με ασφάλεια
Επειδή όμως πάνω απ’ όλα πρέπει να βρίσκεται η ασφάλεια των παιδιών μας, όταν είμαστε στη θάλασσα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τους παρακάτω κανόνες.
• Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μας χωρίς επίβλεψη μέσα στο νερό.
• Δεν επαναπαυόμαστε στη χρήση σωσιβίου και στα μπρατσάκια.
• Φροντίζουμε να το έχουμε μάθει από νωρίς πώς να κολυμπά.
• Δεν επιτρέπουμε το κολύμπι αν δεν έχουν περάσει 4 ώρες μετά το γεύμα.
• Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο στην αμμουδιά ένα παιδάκι κάτω των 3 ετών, γιατί ένα κύμα –έστω και μικρό– μπορεί να το ρίξει κάτω και δεν αποκλείεται να πνιγεί ακόμα και σε δέκα εκατοστά νερού.
• Αν το παιδί μας δεν θέλει να μπει στο νερό γιατί φοβάται, κρυώνει ή δεν έχει διάθεση, το καλύτερο είναι να μην το πιέσουμε. Το νερό πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό του σαν κάτι άμεσα συνδεδεμένο με το παιχνίδι, την ευχαρίστηση και τη συντροφικότητα.
• Αν η θάλασσα έχει κύμα ή ρεύμα, δεν μπαίνει κανείς από την οικογένεια στο νερό.
• Δεν βουτάμε από βράχια ούτε εμείς ούτε τα παιδιά σε άγνωστα θολά νερά.
• Όταν πέφτει ο ήλιος, μοιραστείτε την παρέα των παιδιών σας περπατώντας μαζί τους στην αμμουδιά. Είναι κάτι που θα σας φέρει πολύ κοντά και επιπλέον αναζωογονεί το μυικό σύστημα!
Τα καλύτερα τα μαθαίνει με τη μίμηση
Τα παιδιά, που θέλουν να ζουν όπως οι μεγάλοι, σίγουρα θα μιμηθούν τις συνήθειές σας. Αν λοιπόν σας δουν να ψάχνετε για ένα αγαπημένο βιβλίο στο βιβλιοπωλείο της περιοχής όπου κάνετε διακοπές και μετά να το διαβάζετε με χαρά λίγο πριν κοιμηθείτε ή στη βεράντα του ξενοδοχείου απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά. Κάπως έτσι, χωρίς να το καταλάβουν, μπλέκονται στην περιπέτεια των γνώσεων και των στοχασμών λατρεύοντας τη χαρά της μάθησης. Μπορείτε επίσης όλοι μαζί στις διακοπές σας να απολαύσετε μια θεατρική παράσταση, μια βόλτα στις γκαλερί της περιοχής ή μια νύχτα στρωματσάδα στην παραλία με στόχο τη μελέτη των αστεριών, τα οποία στην εξοχή πέφτουν το ένα μετά το άλλο (ευκαιρία για οικογενειακές ευχές). Με λίγα λόγια, οι οικογενειακές διακοπές προσφέρονται για μια γενικότερη εκπαίδευση των παιδιών, που δεν έχει καμιά σχέση με τα σχολικά βιβλία αλλά με τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την αφήγηση, τη γνωριμία με την φύση και την καλλιέργεια του πνεύματος και των αισθήσεων.
Υπάρχουν όμως κάποιοι γονείς που πηγαίνοντας διακοπές με τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τα σχολικά βιβλία της επόμενης χρονιάς (εκτός από αυτά της χρονιάς που πέρασε για επανάληψη των ήδη διδαχθέντων)! Έμπειροι παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί τονίζουν πως η προετοιμασία στα μαθήματα της επόμενης χρονιάς κατακαλόκαιρα θεωρείται καταστρεπτική: αποκλείει την έκπληξη του καινούριου, επεμβαίνει αρνητικά στον τρόπο που ο δάσκαλος θέλει να παρουσιάσει το μάθημά του, στερεί από το παιδί το ζωντανό διάλογο μαζί του. Επιπλέον, κάθε παιδί μισεί τη μελέτη όταν την ίδια ώρα τα φιλαράκια του παίζουν μπάλα στην παραλία και οργιάζουν στις βουτιές! Μην το αποτολμήσετε λοιπόν.
Οικογενειακό κουιζ
Όταν τα παιδιά βαριούνται και γκρινιάζουν επαναλαμβάνοντας πως δεν έχουν τι να κάνουν, είναι η ευκαιρία να παίξετε όλη η οικογένεια μαζί ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά ο ένας για τον άλλο. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά σε κύκλο στο αγαπημένο σας στέκι και αρχίστε, απολαμβάνοντας ένα σπέσιαλ παγωτό ο καθένας σας, να απαντάει σε ερωτήσεις όπως:
• Με τι γέλασες σήμερα;
• Σκέψου τρία καλά πράγματα που σου έτυχαν από το πρωί.
• Τι περιμένεις με ανυπομονησία να συμβεί σήμερα;
• Ποια είναι η καλύτερη κουβέντα που άκουσες σήμερα;
• Ποια είναι η χειρότερη κουβέντα;
• Πώς θα ήθελες να είναι το αυριανό μας πρόγραμμα;
Αμέσως μετά ξεκινήστε ο καθένας σας να φτιάχνει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Με κλήρωση αποφασίστε ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πρώτο.
Scrapbooking: Αυτοσχέδια άλμπουμ στη θάλασσα
Μια παλιά μόδα της δεκαετίας του ’80 αναβιώνει αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το πρώτο μάλιστα ευρωπαϊκό φεστιβάλ του είδους διοργανώθηκε στο Παρίσι πριν μερικές βδομάδες. Πρόκειται για το Scarbooking, δηλαδή δημιουργία αυτοσχέδιων άλμπουμ, αναμνηστικών λευκωμάτων αλλά και καρτ ποστάλ με τη βοήθεια φωτογραφιών και άλλων υλικών, κυρίως όμως από πραγματάκια που όλη η οικογένεια μπορεί να βρει ακόμα και στις παραλίες! Ανάμεσα τους παλιά γυαλάκια που έχει λειάνει η θάλασσα, καπάκια από αναψυκτικά, κοχύλια, βοτσαλάκια μικρά… Οι επιλογές των υλικών είναι ανεξάντλητες, ενώ δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί για τον τρόπο που θα φτιάξουν τα παιδιά, οι γονείς ή όλοι μαζί το δικό τους αυτοσχέδιο άλμπουμ. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία, δημιουργικότητα και καλή διάθεση.
Πρώτοι διδάξαντες το συγκεκριμένο χόμπι ήταν οι... αρχαίοι Έλληνες, η σύγχρονη εκδοχή του όμως εντοπίστηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 ως ένας έξυπνος τρόπος διακόσμησης οικογενειακών άλμπουμ φωτογραφιών. Να υπογραμμίσουμε πως αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη πολλοί γονείς με τα παιδιά τους συναντιούνται με οικογενειακούς φίλους τους τα Σαββατοκύριακα για να συγκρίνουν τα scrapbooking τους!
Αυτήν τη φάση μπορείτε να την περάσετε κι εσείς στις διακοπές, φτιάχνοντας κάθε μέλος της οικογένειας το δικό του άλμπουμ! Μια φάση που δένει την οικογένεια, δεν σε αφήνει να βαρεθείς στιγμή και βγάζει στην επιφάνεια κρυμμένα ταλέντα.
Μωρό στην παραλία
Τα μωρά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ηλίαση και στις αδιαθεσίες και, επιπλέον, δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για τον πόνο τους, για παράδειγμα πως θα ήθελαν να αλλάξουν στάση ή να πιουν νερό ή να βγάλουν το ζακετάκι τους.
• Πριν κολυμπήσετε μαζί με το μωράκι σας, κρατήστε το αγκαλιά και βρέξτε το με νερό από ένα κουβαδάκι που θα έχετε αφήσει ώρα στον ήλιο.
• Εννοείται πως το αντηλιακό, το καπελάκι και το φανελάκι είναι απαραίτητα σε εκείνες τις ώρες της οικογενειακής ξεγνοιασιάς και ευτυχίας.
• Αν το μωρό αρχίσει να κλαίει και να διαμαρτύρεται, δεν επιμένουμε στο θαλασσινό μπάνιο, γιατί η άρνησή του σημαίνει πως ούτε αυτό είναι έτοιμο ούτε εμείς τόσο ήρεμοι όσο θα έπρεπε.
• Αν το παιδί σας είναι κάτω του ενός έτους, πρέπει οπωσδήποτε να παραθερίζετε σε μέρη που διαθέτουν νοσοκομείο.
• Από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να θυμάστε είναι να παίρνετε μαζί σας το ανάλογο φαρμακείο και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, ώστε ο γιατρός να έχει μια γενικότερη εικόνα της υγείας του.

Μην υποτιμάτε τη σιέστα
Ειδικά στις διακοπές, παιδιά και ενήλικοι χρειάζονται τη μεσημεριανή ανάπαυλα. Όποιος δεν θέλει να κοιμηθεί, διαβάζει ένα βιβλίο ή ζωγραφίζει ξαπλωμένος σε ένα δροσερό μέρος, μακριά από θορύβους (είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσει και να αυξήσει την ενεργητικότητα του). Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά για να είναι σε φόρμα, ξεκούραστα και με καλή ψυχική διάθεση πρέπει να κοιμούνται καλά ακόμα και στην περίοδο των διακοπών. Οι ανάγκες σε ύπνο παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και σε γενικές γραμμές είναι:
• Νεογέννητα: 16-18 ώρες το 24ωρο
• 1-3 ετών: 10-12 ώρες το βράδυ και 3-5 ώρες την ημέρα
• Προσχολική ηλίκία:10-12 ώρες το 24ωρο
• Σχολική ηλικία: 9 ώρες το 24ωρο

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...