Ένα από τα αγαπημένα μας ποτά, η μπύρα, κλείνει 6000 χρόνια ύπαρξης κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να δούμε τα υπέρ και τα κατά της. Είναι δροσερή, λίγο πικρή, ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές μας εξόδους. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να χαλάσει λίγο το 6-pack μας. Τελικά είναι περισσότερα τα υπέρ ή τα κατά, όσον αφορά την κατανάλωση μπύρας;
4000π.Χ.: Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στους Σουμέριους, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία τη μπύρα, αφού άφησαν ένα κομμάτι ψωμί μέσα σε νερό, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μαγιά.
1600π.Χ.: Αιώνες πριν ανακαλυφθούν τα παυσίπονα, τότε που ούτε σκέψη δεν ήταν, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μπύρα σαν θεραπεία για τον πονοκέφαλο και το στομαχόπονο. Στις μέρες μας, πάλι, η μπύρα είναι αυτή που μας τα προκαλεί, αλλά μάλλον καταναλώνουμε διαφορετικές ποσότητες σε σχέση με εκείνους.
1650μ.Χ.: Οι μοναχοί καλόγεροι, που πιθανόν είχε μαυρίσει το μάτι τους από την αφαγία, ενίσχυσαν το λιτό διατροφολόγιό τους, πίνοντας μία μπύρα με αρκετό κριθάρι, φτιαγμένη για να νικήσει τον υποσιτισμό τους. Αποτελούσε ένα γεύμα σε ποτήρι.
1960μ.Χ.: Έρευνες έδειξαν ότι τα περισσότερα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα προκαλούνται από πότες μπύρας.
1967μ.Χ.: Αμερικανοί επιστήμονες δημοσιεύουν έρευνα η οποία συνδέει την κατανάλωση μπύρας με τις καρδιακές ασθένειες.
1985μ.Χ.: Αναφέρεται ότι αυτοί που πίνουν μπύρα είναι πιο πιθανό να καταστρέψουν το συκώτι τους σε σχέση με αυτούς που πίνουν κρασί.
1999μ.Χ.: Το Νοέμβριο του 1999, στο The New England Journal of Medicine, δημοσιεύτηκε έρευνα η οποία ανέφερε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά μπύρα, μειώνουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, σημειώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ αυτών που κατανάλωναν μπύρα κάθε μέρα κι αυτών που έπιναν μια φορά την εβδομάδα.
1999μ.Χ.: Μία φιλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology αναφέρει ότι η αύξηση κατανάλωσης μπύρας στους μεσήλικες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.
2000μ.Χ.: Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιο Συνεδρίου για το Alzheimer, ανακοινώθηκε ότι αυτοί που πίνουν μπύρα, έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.
2001μ.Χ.: Η μπύρα βοηθάει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης, καθώς έχει λιποπρωτεΐνες, οι οποίες απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη από τις αρτηρίες και την οδηγούν στο συκώτι με σκοπό να την αποβάλλει ο οργανισμός.
2004μ.Χ.: Αμερικανοί γιατροί βρήκαν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπύρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.
2005μ.Χ.: Ένα στοιχείο που βρίσκεται στους ανθούς του λυκίσκου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, είναι ικανό να εμποδίσει τον καρκίνο. Ειδικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Okayama της Ιαπωνίας, πιστεύουν ότι με τη βοήθεια των στοιχείων αυτών μπορούν να καταπολεμηθούν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία προάγουν μία πιο νεανική εμφάνιση για το δέρμα και τα μαλλιά.
Για τους ηλικιωμένους μπορεί να λειτουργήσει και σαν διουρητικό.
Διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην ελάττωση του άγχους και στον καλύτερο ύπνο.
Η μπύρα παρέχει αύξηση έως 30% της βιταμίνης Β6 στο πλάσμα του αίματος, κάτι το οποίο δεν κάνει ούτε το κρασί, αλλά ούτε και το λικέρ.
Μειώνει την ακτινοβολία, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει τα κατεστραμμένα χρωμοσώματα, χάρη στην ύπαρξη ενός στοιχείου στη σύστασή της.
Παρόλο που δεν υπάρχει καφεΐνη στη μπύρα, ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους λόγω της νεοπτερίνης που περιέχει.
Να κεράσουμε ένα ποτήρι;