Ποια είναι η “ιδανική” ηλικία για να μείνεις έγκυος;



Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης αυξήθηκε από τα 26, όπου βρισκόταν το 1990, στα 28 χρόνια. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, από τα 25,5 χρόνια ο μέσος όρος ανέβηκε στα 28, ενώ ακόμη πιο αυξημένος φαίνεται να είναι σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία, όπου αγγίζει τα 30 χρόνια. Οι πιο πρόσφατες έρευνες στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των 40ριδων που αποκτούν παιδί έχει τριπλασιαστεί.

Τι μας κάνει να αναβάλλουμε την απόκτηση παιδιού περισσότερο απ’ ότι οι γονείς μας;
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για μετάβαση από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ένα τρόπο ζωής με γρήγορους ρυθμούς, πολλές απαιτήσεις, έντονο στρες, αλλά και μεγάλη ανασφάλεια  στην αγορά εργασίας. Στα παραπάνω προστίθεται και η παράταση των σπουδών (μεταπτυχιακά/διδακτορικά)  που οδηγεί με τη σειρά της στην απόκτηση της πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας γύρω στα 25-26. Ένας νέος άνθρωπος λοιπόν για να αποκτήσει ικανοποιητικά εισοδήματα και να  σταθεί επαγγελματικά και οικονομικά θα πρέπει στη καλύτερη περίπτωση να φτάσει τα 28-29. Ακόμη και τότε τα έξοδα ενός παιδιού δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα. Υπολογίστε περίπου 150 ευρώ το μήνα για φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης (πάνες, μαντιλάκια κλπ), χώρια τα παιχνίδια, ρουχαλάκια και αξεσουάρ.
Πέραν όμως του οικονομικού, υπάρχει και το βιολογικό κομμάτι. Συγκεκριμένα μία γυναίκα γύρω στα 25 έχει 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει απ’ ότι μία 40άρα. Η γονιμότερη ηλικία για τις γυναίκες είναι από τα 18 έως τα 34 χρόνια. Από εκεί και πέρα, η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο, μέχρι την ηλικία των 40, οπότε και αρχίζει να μειώνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Έτσι, μια γυναίκα γύρω στα 38 έχει πιθανότητες σύλληψης της τάξης του 33%, στα 40 της περίπου 20%, ενώ στα 45 οι πιθανότητες πέφτουν στο 1%.
Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, υπεισέρχεται ο συναισθηματικός παράγοντας, που υπαγορεύει ότι “θα κάνω παιδί όταν νιώθω έτοιμος/η”. Κακά τα ψέματα, η γέννηση ενός παιδιού είναι κατά πάσα πιθανότητα η σημαντικότερη απόφαση που θα πάρει κανείς στη ζωή του. Και όσο και αν ακούγεται συχνά η άποψη πως ότι κάνατε μέχρι στιγμής μπορείτε να το κάνετε και με το παιδί, σίγουρα κάποια πράγματα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Υπάρχουν βέβαια γονείς που κάνουν τις διακοπές τους με νεογέννητα σε μέρη όπως π.χ. η Ελαφόνησος, αν όμως οι ιδανικές διακοπές σας εκτός από ερημικά νησιά και ελεύθερο κάμπινγκ περιλαμβάνουν και ολονύχτιο clubbing, μάλλον θα χρειαστεί να θυσιάσετε κάποιες από τις αδυναμίες σας. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να το κάνετε, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε, ή και να το αναβάλλετε για λίγο ακόμα.
Εν ολίγοις, η “ιδανική ηλικία” για να κάνει κανείς παιδί μάλλον δεν υπάρχει. Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική, και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την ηλικία, τον τρόπο ζωής, την οικονομική άνεση και, πάνω απ’ όλα, τη θέληση του καθενός. Έχουμε δει τρισευτυχισμένους γονείς τόσο στα 25 όσο και στα 45. Άλλωστε, αν υπήρχε μία παγκόσμια αλήθεια επί του θέματος, ίσως η απόκτηση παιδιού να μην θεωρούταν ένα “μικρό θαύμα”.

Από τον Λευτέρη Μόρροου, BA(Hons), Mphil., PgC, PgD
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπευτής
Υπεύθυνος Ψυχολογικής Υποστήριξης Embryolab
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...