Σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίστηκε σε 6.000 γυναίκες, ο καφές ίσως να μπορεί να μειώσει την επιθετική μορφή εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Παρόλο όμως, που δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν πως η παραπάνω μελέτη δεν αποτελεί απόδειξη και οι γυναίκες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα μέχρι τώρα ευρήματα, άνοιξαν τον δρόμο για μια βαθύτερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη μελέτη, πήραν μέρος μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού και ερωτήθηκαν σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους και την κατανάλωση καφέ. Κατά την διάρκεια της, διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μειωνόνταν κατά 50% στις γυναίκες που έπιναν πολλούς καφέδες, χωρίς όμως, να είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζουν ποιο συστατικό του καφέ είναι εκείνο που μπορεί να προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα.
Για πολλούς επιστήμονες, ένα ακόμα ερώτημα που επίσης γεννάται σχετίζεται με την ποσότητα κατανάλωσης αλλά και τον τύπο του καφέ (εσπρέσο, καπουτσίνο ή ντεκαφεϊνέ).
Μέχρι λοιπόν, να αποδειχθεί οτιδήποτε με βεβαιότητα, οι ειδικοί συστήνουν την "συνετή" κατανάλωση καφέ δεδομένου ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες, ενώ αναγνωρίζουν πως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή και απαιτείται περαιτέρω εργασία για να επιβεβαιωθεί η μέχρι τώρα διάγνωση τους.
Καταλήγοντας, υπενθυμίζουν πως οι γυναίκες που είναι σωματικά δραστήριες, διατηρούν ένα υγιές βάρος και καταναλώνουν μικρή ή καθόλου ποσότητα αλκοόλ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Από: Mελίνα Κατσαμά