Ακόμη δεν είναι 100% ξεκάθαρο γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας, όμως παρόλαυτά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι τα μαλλιά μας και οι τρίχες ασπρίζουν λόγω μείωσης μιας χρωστικής ουσίας στην τρίχα.Η τρίχα από μόνη της είναι άσπρη.
Αλλά πριν βγει, παίρνει το χρώμα της από μία ουσία που ονομάζεται μελανίνη.Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας θα δημιουργηθεί από τον τύπο και την ποσότητα της μελανίνης που θα χρησιμοποιηθεί, που έχει προκαθοριστεί από το dna μας.
Έτσι ανάλογα την περίπτωση, οι τρίχες και τα μαλλιά, σε άλλους θα είναι μαύρες, σε άλλους ξανθές, κλπ. (λόγω της "παραλλαγμένης χρήσης" της μελανίνης)Πληροφοριακά, η μελανίνη χρησιμοποιείται και στο δέρμα μας για να το σκουραίνει.Επίσης, να αναφέρουμε πως οι τρίχες μας "ζουνε" κάποιο χρονικό διάστημα, έπειτα "πεθαίνουν" και "ξαναγεννιούνται" - ξαναμεγαλώνουν. Έχουν δηλαδή το δικό τους κύκλο ζωής.
Η μελανίνη που συντελεί όμως στο χρώμα της τρίχας, παράγεται από κάποια κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αυτά, τροφοδοτούν κατα την αναγέννηση της τρίχας, με κατάλληλη ποσότητα μελανίνης την τρίχα, δίνοντάς την το φυσικό χρώμα που πρέπει να έχει.
Υπάρχουν λοιπόν δύο επίσημες εκδοχές που εξηγούν για ποιο λόγο ασπρίζουν οι τρίχες και τα μαλλιά μας:
1) Λόγω της σταδιακής "απενεργοποίησης" ορισμένων μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν ελλειπως με μελανίνη την αναγεννημένη τρίχα που πρόκειται να μεγαλώσει ή και να μην την τροφοδοτούν καθόλου.
(Dr. Desmond Tobin, professor of cell biology from the University of Bradford in England)
2) Λόγω της ελάτωσης της αναδημιουργίας των μελανοκυττάρων. Πολλά κύτταρα "πεθαίνουν" και ξαναδημιουργούνται, εδώ όμως σταδιακά ξαναδημιουργούνται όλο και λιγότερα. Έτσι, κατά την αναγέννηση της τρίχας, όλο και λιγότερα μελανοκύτταρα "βάφουν" την τρίχα και αυτή μεγαλώνει γκρίζα ή ακόμα και άσπρη.
(February 2005 Science article (Nishimura, et al.) Harvard)
Έτσι, οι τρίχες βγαίνουν με μικρότερη ποσότητα μελανίνης, με αποτέλεσμα να γκριζαίνουν, και ανα τα χρόνια, οι καινούριες τρίχες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές, μπορεί να φτάσουν σε σημείο να μην περιέχουν μέσα τους καθόλου μελανίνη(εξαιτίας ή της ολικής απανεργοποίησης όλων των μελανοκυττάρων, ή της ολικής έλλειψης μελανοκυττάρων) και να είναι κάτασπρες.
Σε τι παράγοντες οφείλεται αυτό όμως;
Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί - οργανικοί καθώς και εξωτερικοί παράγοντες που συντελούν στο φαινομενο αυτό.
Εσωτερικοί:
1) Γενετικοί
2) Ορμόνες
3) Ηλικία
4) Διάπλαση σώματος
Εξωτερικοί:
1) Κλίμα
2) Μόλυνση της ατμόσφαιρας
3) Τοξίνες
4) Έκθεση σε διαφόρων τύπων χημικά
Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ακόμα και τα μαλλιά να γίνουν εντελώς άπρα λόγω των παραπάνω, δεν μας επηρεάζει στην υγεία μας αυτό. Είναι καθαρά θέμα εμφάνισης και τίποτα παραπάνω.
coolweb.gr