Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό “Pediatrics”, τα τακτικά οικογενειακά γεύματα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, διατροφικών διαταραχών και προωθούν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής των παιδιών.
Τα παιδιά που συνηθίζουν να γευματίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με τις οικογένειές τους διατρέχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα σε σχέση με εκείνα που γευματίζουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τη νέα αυτή ανασκόπηση μελετών από το Πανεπιστήμιο του Illinois.
Επιπλέον, τα παιδιά που γευματίζουν με τις οικογένειές τους σε τακτική βάση, καταναλώνουν 24% λιγότερο συχνά έτοιμα γεύματα. Στην ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν 182.836 παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών, φάνηκε πως όσα συνήθιζαν να γευματίζουν με τις οικογένειές τους τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάποια διατροφική διαταραχή (συμπεριλαμβανομένων της ανορεξίας και της βουλιμίας).
Κατανοούμε, λοιπόν, πως οι στρατηγικές δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην προώθηση της συνήθειας των οικογενειακών γευμάτων μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διατροφικής υγείας των παιδιών. Οι ειδικοί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τα οφέλη των τριών ή περισσότερων γευμάτων ανά εβδομάδα: μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υπέρβαρου (12%), βελτίωση των διατροφικών συνηθειών (20%), μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διατροφικών διαταραχών (35%) και αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης υγιεινών γευμάτων (24%).
Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, τα οικογενειακά γεύματα ενισχύουν τους δεσμούς των μελών της οικογένειας και αποτελούν την ευκαιρία οικογενειακών συζητήσεων. “Αποτελεί μία από τις συνήθειες που είναι σημαντικό να παγιώσει κάθε οικογένεια”, τονίζει η Dr Hammons, ερευνήτρια της μελέτης. “Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο πιο δύσκολο θα καθίσταται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτελεί συνήθεια”.
ΠΗΓΗ:
Hammons AJ, Fiese BH. Is Frequency of Shared Family Meals Related to the Nutritional Health of Children and Adolescents? Pediatrics. 2011 May 2.
pic source: www.myjobchart.com