WORLD NEWS






ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....











Ετοιμάζεται για την «Ημέρα της Οργής» η Λιβύη

 

 

Στους δρόμους βγαίνουν οι Λίβυοι σήμερα, ημέρα που έχει ονομαστεί «Ημέρα της Οργής» κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετά τις αιματηρές συμπλοκές των προηγούμενων δύο ημερών.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και την Αλγερία οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις, ωστόσο οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για πιθανή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε μία χώρα όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια σπανίως εκδηλώνεται, ανώνυμοι ακτιβιστές κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για τις διαδηλώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και με υποστηρικτές του Καντάφι το βράδυ της Τρίτης στη Βεγγάζη.

Αργά χθες το απόγευμα ήταν αδύνατη η επικοινωνία με αυτόπτες μάρτυρες στην Βεγγάζη καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές στην πόλη δεν λειτουργούσαν.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του ακτιβιστή δικηγόρου, Φάτι Τουρμπίλ, ο οποίος φέρεται ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά τη διαδήλωση.

Εντωμεταξύ, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahirya TV μετέδωσε πλάνα όπου εμφανίζονται εκατοντάδες Λίβυοι να διαδηλώνουν σε εθνικό επίπεδο σε ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση και να καταγγέλλουν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επειδή καλύπτει δημοσιογραφικά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στις διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι σε ολόκληρη τη χώρα, ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Θυσιάζουμε το αίμα και τις ψυχές μας για εσένα, ηγέτη μας« και «Είμαστε μία γενιά που έφτιαξε ο Μουάμαρ και όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα καταστραφεί»



 

 Στη «στρατιώτη ΜΑΜ» τα πυρά του γαλλικού Τύπου

 

 

Συνεχίζονται οι επικρίσεις στη Μισέλ Αλιό-Μαρί

Την επιμονή της γαλλικής κυβέρνησης και προεδρίας να υποστηρίζουν την «στρατιώτη ΜΑΜ», δηλαδή τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί και τη συμπεριφορά της επικρίνει ο γαλλικός Τύπος.

Η Monde γράφει «Μέχρι πού πρέπει να φθάσουμε στη σύγκρουση συμφερόντων ώστε ο αρχηγός του κράτους να καταλάβει ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Γαλλίας, της οποίας είναι εγγυητής;».

Πρωτοσέλιδο τίτλο «Calamity MAM» έχει η Liberation και γράφει: «εκτός της Ιταλίας, υπάρχουν πολύ λίγες χώρες όπου οι επαναλαμβανόμενες αδεξιότητες δεν θα είχαν ως αποτέλεσμα τον διορισμό ενός ή μίας αντικαταστάτριας σε αυτό το ευαίσθητο πόστο, που απαιτεί τακτ και ευθυκρισία».

«Το ταξίδι της Μισέλ Αλιό-Μαρί και του (συντρόφου της) Πατρίκ Ολιέ , δύο υπουργών πρώτης γραμμής, που με φόντο τα ψεύδη συνδυάζει μία προβληματική φιλία με τον γαλαξία του Μπεν Άλι με κερδοφόρες επενδύσεις κάνει να ξεχειλίσει ένα ποτήρι ήδη γεμάτο», σύμφωνα με τη L' Humanite.

«Η άνωθεν ενθάρρυνση όπως και τα καταιγιστικά πυρά των δυνάμεων της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) για τη διάσωση του στρατιώτη ΜΑΜ, ενίσχυσαν την υπουργό, τώρα περισσότερο Σιδηρά Κυρία από ποτέ», γράφει η Charente Libre.

Η Est Republicain θεωρεί ότι η εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό έχει κηλιδωθεί: «Η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ομάδας των 20... και η αξιοπιστία της διπλωματίας μας έχει μακροπρόθεσμα κηλιδωθεί. Στην πραγματικότητα, η Γαλλία δεν θα έχει πλέον παρά ένα φάντασμα υπουργό Εξωτερικών. Χωρίς κύρος, χωρίς φωνή». 



Νεκροί στο Μπαχρέιν - Επεισόδια στη Λιβύη - "Βράζει" η περιοχή....

 

 

Τέσσερις νεκροί τουλάχιστον στις ταραχές του Μπαχρέιν, ενώ εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Λιβύη.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο Μπαχρέϊν, όταν η αστυνομία όρμησε για να διαλύσει συγκέντρωση σε πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα. Πολλοί άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπς, ενώ ήταν τόση η ορμή της επιδρομής που – όπως ανέφερε βουλευτής της αντιπολίτευσης – παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού, η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά, όπως δήλωσε η αντιπολίτευση, και πλαστικών σφαιρών. "Επιτέθηκαν στην πλατεία όπου εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν τη νύχτα σε σκηνές", δήλωσε ο Φάντελ Αχμαντ, 37 ετών.

Δύο άνθρωποι ο Μαχμούντ Μάκι Αλι, 22 ετών και ο Αλι Μανσούρ Αχμαντ Χόντερ, 52 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους. Επιπλέον "τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά", σύμφωνα με τον Μάταρ Μάταρ, εκπρόσωπο Τύπου του αλ Ουεφάκ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ετσι ο αριθμός των νεκρών στο Μπαχρέιν από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φτάνει τους τέσσερις. Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook όταν νεαροί κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ζητήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν "χωρίς να υπάρξει πρόκληση" από τους διαδηλωτές.

Επιπλέον οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να μετακινήσουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού - την οποία οι διαδηλωτές είχαν μετονομάσει σε πλατεία Ταχρίρ - από την Τρίτη, μετά το θάνατο δύο νεαρών σιιτών στη διάρκεια διάλυσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, δήλωσε ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του Μαργαριταριού (...) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου" με τους διαδηλωτές.

"Εκατοντάδες εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν", πρόσθεσε.
 
Η σιιτική πλειοψηφία σε αυτό το βασίλειο που κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία θεωρεί ότι είναι θύμα διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στον τομέα κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υπηρεσιών.



«Μηδενική ανοχή» στις σεξουαλικές επιθέσεις

 

 

Το Πεντάγωνο δεσμεύεται

«Μηδενική ανοχή» απέναντι στους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του αμερικανικού στρατού υπόσχονται οι υπεύθυνοι του αμερικανικού Πενταγώνου ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες πως αγνοεί το πρόβλημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλεν αναφέρθηκαν στο θέμα, την ώρα που 16 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και απόστρατοι, έχουν ξεκινήσει νομική διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Έχω μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γκέιτς μιλώντας στην επιτροπή του Κογκρέσου για τις ένοπλες δυνάμεις ενώ για το ναύαρχο Μάλεν το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων στο στρατό είναι «απαράδεκτο».

«Υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τις περιπτώσεις (σεξουαλικής επίθεσης) που μάς έρχονται από το Ιράκ και κυρίως από το Αφγανιστάν για να μάς προκαλέσουν ανησυχία», παραδέχθηκε ο Μάλεν ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών.

Οι καταγγέλοντες δηλώνουν ότι «βιάστηκαν, δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήθηκαν όταν υπηρετούσαν το έθνος ως μέλη των ενόπλων δυνάμεων» και κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν τους προστάτευσε.

Η καταγγελία έχει στόχο τον νυν υπουργό Άμυνας αλλά και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και αναφέρει ότι το Πεντάγωνο δεν διεξήγαγε έρευνα για αυτές τις επιθέσεις, ούτε άσκησε διώξεις εναντίον των δραστών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια πήραν προαγωγές.

Οι καταγγέλοντες επισημαίνουν επίσης ότι έπεσαν θύματα αντιποίνων, τούς παρότρυναν να μην κάνουν καταγγελίες και να σωπάσουν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο έλαβε υπόψη του το πρόβλημα και δαπάνησε δύο εκατομμύρια δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της αντιμετώπισης αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Πενταγώνου, την οποία επικαλείται ο δημοκρατικός βουλευτής Νίκι Τσόνγκας, το 2009 καταγράφηκαν 3.000 σεξουαλικές επιθέσεις, όμως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 10% των επιθέσεων που διαπράχθησαν στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.




Εικόνες ΣΟΚ - Τούρκος Λοχαγός, βάζει τους άνδρες του δίπλα σε στόχους και τους πυροβολεί - Δείτε το βίντεο




Σοκ έχει προκληθεί στην Τουρκία από τις εικόνες που διέρρευσαν στον τουρκικό τύπο, όπου ένας λοχαγός σε άσκηση του τουρκικού στρατού σημαδεύει και πυροβολεί βάζοντας τους άντρες του δίπλα στους στόχους.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στις εικόνες ο λοχαγός σκύβει, γυρνά την πλάτη του στο στόχο και πυροβολεί ανάμεσα από τα πόδια του, με κίνδυνο να τραυματίσει θανάσιμα τους φαντάρους.

Οι εικόνες είναι από την πόλη Σίρνακ της Νοτιαονατολικής Τουρκίας, όπου ένας φαντάρος κατέγραψε με το κινητό τους τηλέφωνο όλο το γεγονός. Ο λοχαγός Μετίν Γκιουρτζάν, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, ετοιμάζει το περισότροφο, βάζει τους άνδρες του να κρατούν τον στόχο και φωνάζει «όποιος είναι δειλός, να σηκωθεί να φύγει.» Φυσικά κανένας τούρκος φαντάρος δεν έφυγε αφού θα τον περίμενε ποινή από τον λοχαγό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...